Onderwerpen
Boeken
image_57

Grafische rekenmachines en examens 2016!

In januari 2015 heeft het College van Toetsen en Examens (CvTE), een besluit genomen over de toekomst van het gebruik van de Grafische Rekenmachine (GR) bij de centrale examens wiskunde HAVO/VWO. 

Goed om te weten dus wanneer je dat vreselijke apparaatje nu wél of niet mag gebruiken! Wat mag er precies in staan en hoe ga je stressloos je examen in... Tijd voor duidelijkheid.  

1. Voor welke vakken mag je een GR gebruiken?

Voor de vakken Wiskunde A, B en C voor HAVO en VWO. De rekenmachines moeten wel goedgekeurd zijn door het CvTE. Verder is bij alle vakken op VMBO-, HAVO- en VWO-niveau een gewone elektronische rekenmachine toegestaan. Voor het vak Management & Organisatie mag geen GR worden gebruikt in 2016.

2. Mag ik tekst in mijn GR zetten?

Een simpel nee. Je GR moet ingesteld staan op de examenmodus (waardoor je niet bij het geheugen kan) of de rekenmachine moet vlak voor het examen gereset zijn. De examenstand blokkeert aanwezige apps, programma's, foto's en documenten. Lijsten, Y=..., VARS.. zijn ook leeggemaakt. Als je de examenstand weer uitschakelt worden de gegevens die je tijdens de toets hebt ingevoerd weer verwijderd.
3. Controle

Waarschijnlijk zullen je docenten of surveillanten aan het begin van de examens langslopen om de examenstand te activeren. Als je 'm al in examenstand had staan, dan zal alles wat nog eventueel op verborgen plekken staat alsnog worden gewist. Natuurlijk kan er ook steeksproefsgewijs tijdens het examen gecontroleerd worden op de examenstand.

4. Batterijen?

Hééél verstandig om een extra setje batterijen bij de hand te hebben of er even nieuwe in te stoppen voordat je aan het examen begint. Je zult de eerste niet zijn die het zweet uitbreekt! Wil je weten welke toegestane hulpmiddelen je verde nog mag gebruiken? Lees dan hier meer!

0